Moja biblioteka

Reklama


Pronađite knjige koje Vas zanimaju

 Milion stabala za Srbiju


Akcija sadnje drveća za zdraviju životnu sredinu

U martu 2008. godine je otpočela akcija pošumljavanja pod nazivom "Milion stabala za Srbiju". Pokretač ove akcije je Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je zajedno sa Nacionalnim investicionim planom izdvojilo preko 100 miliona dinara za nabavku sadnica i sprovođenje ove veoma važne akcije. Ne treba spominjati od kolikog je značaja pošumljavanje ne kako seoskih tako i urbanih gradskih sredina. Danas smo suočeni sa činjenicom da se velike površine pod šumama uništavaju, zarad "napredka civilizacije". U Evropi je taj proces seče i uništavanja šuma u velikoj meri završen, pa su zbog toga velike površine ostale bez visokog rastinja. Nažalost Vojvodina je među šumom najsiromašnijim regijama u Evropi sa samo 6,8 procenata pošumljenosti. Taj podatak je zaista poražavajući. Međutim i od toga ima gore: u Banatu je samo 4 procenta teritorije pod šumama.

Pored toga suočeni smo i sa tim da se i u gradskim sredinama, zbog izrade stambenih i poslovnih objekata nemilice uništavaju parkovi i seče drveće u njima. Takođe to se isto dešava i u prigradskim naseljima, zbog proširivanja granica grada.

Ne treba da zaboravimo da mi kao ljubitelji knjige možda moramo dodatno da se zamislimo nad ovom situacijom, jer hteli mi to ili ne mi takođe učestujemo u toj nemiloj seči drveća kupovinom naših omiljenih knjiga, jer se za izradu papira kao osnovna komponenta upravo koristi drvna masa. Zbog toga sajt MojaBiblioteka.com podržava ovu akciju i želi da na nju skrene dodatnu pažnju. Bez obzira na ovu akciju koju sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, svako od nas kao pojedinac treba da uloži malo truda i vremena i posadi po neko drvo na parkingu, u bašti, dvorištu, na livadi, planini ili na nekom drugom zgodnom mestu.

Pročitajte poslednje vesti u vezi sa akcijom "Milion stabala za Srbiju"


Copyright © 2007-2015 MojaBiblioteka.com